Zasady prowadzenia działalności (koncepcja)
Franchisobiorca przyjmuje całościowy system formuły przedsiębiorstwa. Zobowiązuje się dostosować wystrój wnętrz, kolorystykę, znaki firmowe, sprzęt, menu, formułę obsługi itp. Zgadza się również na przyjęcie Podręcznika Danych o Prowadzeniu Działalności, jako niezbędnego do zachowania właściwego wizerunku i sukcesu firmy dawcy. Oznacza to, że szczególne interesy i wymagania franchisobiorcy, odbiegające od ogólnie przyjętych zasad, nie mogą być brane pod uwagę.
Podręcznik franchisingowy opisuje szczegółowe zasady prowadzenia działalności (koncepcję), tzn. oficjalne normy prowadzenia działalności, specyfikacje i procedury zalecane przez dawcę do prowadzenia przedsiębiorstwa. Może być przez dawcę modyfikowany: Wydawany jest zwykle w języku ojczystym dawcy. Biorca zobowiązuje się do przechowywania podręcznika w swoim przedsiębiorstwie, które objęte zostało umową franchisingową przez cały okres obowiązywania umowy, a wszelkie zmiany lub dodatki dołączone zostaną do niego po ich otrzymaniu.
Dawca nie może wykorzystywać podręcznika do zmian w podstawowych ustaleniach umowy franchisingowej zmiany mogą mieć jedynie charakter administracyjno-organizacyjny. Realnie rzecz biorąc, to franchisingobiorca ma kontrolę nad przedsięwzięciem – jest przez cały czas na miejscu. Franchisin- godawca pomaga biorcy otworzyć punkt – później zaczyna wymagać (dostosowania się do systemu, utrzymania standardu). Jeżeli biorca nie stosuje się do warunków umowy, umowa zostaje rozwiązana. Franchisingodawca polega na biorcy w sprawach wymagających stosowania przepisów lokalnego prawa.